Mindfulness bij Marloes de Jong

Wat is mindfulness?

Mindfulness is gerichte aandacht in het nu, met een niet veroordelende houding. Dit helpt bij tal van klachten, zoals stress, piekeren, slaapproblemen, somberheid, angsten, perfectionisme, rouw, oververmoeidheid of overspannenheid. Daarnaast is mindfulness een krachtig middel om meer kwaliteit in je leven te brengen door dingen met meer aandacht te doen.

Mindfulness is niet iets zweverigs of ingewikkelds, het is dichtbij en altijd weer op te pakken. In Psychologenpraktijk West bied ik de Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT) aan. Deze variant is ontwikkeld en wetenschappelijk effectief bewezen door Segal, Williams en Teasdale (2002). Kort samengevat is dit de oorspronkelijke stressreductie training (Mindfulness Based Stress Reduction) aangevuld met handzame en korte oefeningen voor de dagelijkse praktijk en meer aandacht voor omgaan met (negatieve) gedachten.

In de training wordt gevraagd om je voor de duur van de training 30 tot 60 minuten per dag bezig te houden met Mindfulness. Mindfulness is een vaardigheid. Net als zwemmen of fietsen lukt dat vooral door oefening en volharding.

Per 2022 heb ik een speciale variant ‘Mindfulness en ADHD(trekken)’ ontwikkeld op basis van wetenschappelijk bewezen materiaal. Verdere uitleg en persoonlijke afstemming kan plaats vinden in een telefonisch consult. Bel gerust hierover.

Mijn mindfulness-ervaring

Vanaf 1995 heb ik ervaring met de oorsprong van de westerse Mindfulnesstechniek: Vipassana. Vanaf 2006 heb ik Mindfulness actief opgepakt, zowel in mijn werk als privé. Ik bekwaamde me in de MBCT, onder andere door training en opleiding bij Johan Tinge en Ger Schurink. Ik ben erkend mindfulnesstrainer bij de Vereniging Voor Mindfulness (VVM). Van 2013 tot 2016 gaf ik de MBCT-training bij Psychologenpraktijk Nieuwegein en vanaf 2016 bij Psychologenpraktijk West in Utrecht.

Praktische informatie

Data
Vanaf 2022 heb ik besloten alleen nog individuele mindfulnesstrainingen te geven, omdat dit erg goed bevalt wegens de mogelijkheid tot persoonlijk afstemmen van de training. De data en tijden van de individuele sessies kunnen we in overleg afstemmen. Het zal gaan om acht wekelijkse sessies van 30 minuten.

Plaats
De training vindt plaats op de Malakkastraat 6, 3531 HM Utrecht of via videobellen.

Kosten
De training kost €445,-, inclusief een telefonische intake en een mindfulness-werkboek.

Indien er meer tijd nodig is dan alleen het geven van de mindfulnesstraining, bijvoorbeeld omdat je psychische klachten hebt, dan kan er een groter traject ingezet worden van acht sessies van 60 minuten per keer. Mogelijk wordt dan ook (een gedeelte van) de sessies vergoed. Als u hierin geinteresseerd bent kunnen we samen kijken wat past en kan ik u zeggen hoeveel dat zou kosten.

U kunt bij uw verzekeraar vragen of u in aanmerking komt voor vergoeding. Vaak zijn ook werkgevers bereid om tijd en/of geld vrij te maken voor een mindfulnesstraining.

Contact
Voor aanmelding of meer informatie kun je Marloes de Jong bellen (06-30191573) of een contactformulier invullen. Na opgave vindt een telefonische screening plaats en/of zo nodig een intake op de praktijk

Mindfulness Vervolgtraining

Veel mensen die een mindfulnesstraining hebben gevolgd vinden het lastig om zelf mindfulness voort te zetten in hun leven. Daarom deze vervolgtraining.

Opzet
Het betreffen acht, maandelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur met een vaste groep van maximaal acht deelnemers. Eenmaal per maand, tussen de bijeenkomsten door, mail ik een mindfulnesstekst of filmpje ter inspiratie.

Doelen
Het belangrijkste doel van deze training is om deelnemers te steunen om actief mindfulness te blijven beoefenen op een bij hen passende manier. De thema’s van de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)-training worden herhaald en verdiept. De verdiepende oefeningen zijn gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Mindfulness wordt hierin gebruikt om dingen die niet veranderbaar zijn beter te accepteren en om in veranderbare zaken bewuste en waardevolle keuzes te maken.

Inhoud van de bijeenkomsten
We starten met een lange zitmeditatie met nabespreking. Vervolgens wordt het thema van de bijeenkomst besproken en verdiept met oefeningen. Er zijn veel oefeningen ter zelfreflectie. Er is ook gelegenheid om te bespreken waar je tegen aanloopt met het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven. We eindigen met een korte mindfulnessoefening.

Data en tijden
In de eerste helft van 2024 zullen er geen mindfulness-vervolgtrainingen plaats vinden in een groep. Je kan je wel alvast opgeven als je geïnteresseerd bent. Ook kunnen opties besproken worden om deze training individueel te volgen.

Kosten
De kosten voor de woensdagochtendtraining zijn € 295,-. Dit is inclusief werkboek/werkmateriaal, mindfulle mails en zo nodig een intake. Individueel kost deze training 445,- voor acht sessies van een half uur. 

Contact
Voor aanmelding of meer informatie kun je trainer Marloes de Jong bellen (06-30191573) of een contactformulier invullen

“Ik heb eigenlijk meer gehad aan deze vervolgtraining dan aan de gewone training, omdat ik op mijn eigen tijd en tempo kon oefenen en er geen verplicht huiswerk was. Zo heb ik echt mijn eigen vorm kunnen vinden om mindfulness toe te passen in mijn leven.”

“De tussentijdse mails waren een bron van inspiratie EN een reminder aan mindfulness!”

“Die eerste training is zo intensief, dat is niet vol te houden in mijn hectische bestaan. Ik weet nu beter mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing: welke mindfulnessoefeningen mij wanneer helpen.”